Friday, April 27, 2012

Sambal Ikan Bilis

Sambal ikan bilis ni memang menjadi kegemaran masa zaman sekolah dulu. Almaklum...duduk asrama, jadi...mak pun masak lah untuk anak-anaknya sebelum pulang ke asrama. Supaya ianya bekalan penambah selera kepada anak-anak. Hehehe. Boleh tahan lama sambal ikan bilis ni. Sedap juga dimakan begitu saja.

Resepi : Sambal Ikan Bilis
Resepi Asal : Tak ingat dah tuan empunya resepi. (Nnt da jumpa saya update)

Bahan-Bahan :

Ikan Bilis                                 Disiang terlebih dahulu (buang kepala dan tahi)
Cili Kering                               Di blender
6 ulas bawang merah kecil        Untuk ditumis
3 ulas bawang putih                  Untuk tumis
Sedikit halia                             Untuk tumis
3 bungkus tempe                      Dipotong nipis-nipis
3 biji kentang                           Dipotong kecil-kecil
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit Asam jawa
Sedikit belacan

Cara-Cara Memasak :
  1. Cili diblend bersama bawang merah kecil, bawang putih, halia dan juga belacan.
  2. Ikan bilis, tempe dan kentang di goreng sehingga garing.
  3. Masukkan minyak masak, tumiskan cili yang telah diblender bersama bawang merah,bawang putih, halia dan belacan.
  4. Biarkan cili masak. 
  5. Masukkan asam jawa dan secukup rasa garam.
  6. Setelah cili masak (lagi sedap jika kering), tutupkan api.
  7. Gaulkan ikan bilis,tempe dan kentang yang digoreng tadi ke dalam cili yang telah dimasak tadi.
  8. Sediakan untuk hidangan.
***Lagi sedap kalu ditambah dengan kacang tanah dan cili tu dibiarkan betol-betol kering. =)

No comments:

Post a Comment

.:: Terima kasih sudi baca. Sila tinggalkan komen anda disini ::.