Resepi : Lempeng Kelapa
Bahan-Bahan Lempeng kelapa :
Tepung gandum
Kelapa parut (elok amik yang putih)
Sedikit garam
Minyak Masak
Air
Bahan-Bahan Sambal Belacan :
Segenggam cili padi
4 biji cili merah (dibuang biji)
Sedikit belacan
1 camca besar gula
Sedikit garam
Perahan limau / Air asam jawa
Cara-Cara membuat Lempeng Kelapa :
- Tepung gandum dimasukkan kedalam bekas.(Kuantiti terpulang pada berapa hidangan hendak dibuat)
- Masukkan kelapa parut td kedalam bekas yang berisi tepung. (Kuantiti bergantung kepada kuantiti tepung tadi)
- Letakkan sedikit garam.
- Masukkan air (anggaran) ke dalam bekas tadi dan kacau sehingga sebati.
- Panaskan kuali bersama minyak.
- Letakkan adunan tadi ke atas kuali. (Leperkan seperti gambar diatas)
- Pastikan kedua-dua belah dimasak.
- Masukkan bahan-bahan seperti cili padi, cili besar, belacan, gula dan garam ke dalam lesung batu/mesin blender.(Nak sedap tumbuk gune lesung batu)
- Hancurkan bahan-bahan tadi sekaligus.
- Selepas hancur, masukkan sedikit perahan limau/sedikit air asam jawa ke dalam bahan-bahan tadi.
- Kacau hinggan sebati.
- Sambal belacan siap. (boleh disimpan didalam peti ais untuk hidangan tengah hari/malam)
Cicahkan lempeng kelapa dengan sambal belacan. Pasti meleetoopp. =) |
No comments:
Post a Comment
.:: Terima kasih sudi baca. Sila tinggalkan komen anda disini ::.