Friday, April 27, 2012

Kari Ikan

Okeh..kari ikan pun sedapjugak...kalau tak habis...boleh dicicah bersama dengan roti lagi tuuu...sedapp...lagi sedap jika dimakan bersama dengan keropok dan juga sambal belacan. Memang mengancammmm. =)

Resepi : Kari Ikan
Resepi Asal : Peket Serbuk Kari Ikan Cap 0

Bahan-Bahan :

1 sudu kecil        Halba campur
25gm                 Serbuk Kari Ikan Cap 0
600gm               Ikan (Terpulang nak buat banyak mana)
200gm               Santan kelapa
12 ulas               Bawang Merah kecil (6 ulas untuk dihiris halus, 6 ulas untuk ditumbuk)
5 ulas                 Bawang putih  (2 ulas untuk dihiris halus, 3 ulas untuk ditumbuk)
1 sudu makan    Asam jawa
Secukup rasa     Garam
2 batang             Daun Kari
1/2 cawan          Minyak masak (untuk menumis)
3 batang             Bendi (Dipotong 2)
2 biji                  Tomato (dibelah 4)
3 1/2 cawan       Air

Cara-Cara Memasak :
  1. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus dicampur dengan 25gm Serbuk Kari Ikan Cap 0 bersama dengan 1 cawan air untuk dijadikan pes. ***saya blend kan je sume bahan ni. =)
  2. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih yang telah dihiris tadi bersama dengan halba campur sehingga kekuningan dan naik aroma dengan daun kari.
  3. Masukkan bancuhan pes Kari Ikan Cap 0 dan tumis dengan menggunakan api sederhana sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan garam dan asam jawa secukup rasa.
  5. Masukkan santan kelapa dan air (2 cawan). Setelah mendidih, masukkan ikan.
  6. Sederhanakan api, masukkan bendi dan tomato. Biarkan masak selama lebih kurang 5 minit.
  7. Sedia untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment

.:: Terima kasih sudi baca. Sila tinggalkan komen anda disini ::.