Resepi : Kari Ikan
Resepi Asal : Peket Serbuk Kari Ikan Cap 0
Bahan-Bahan :
1 sudu kecil Halba campur
25gm Serbuk Kari Ikan Cap 0
600gm Ikan (Terpulang nak buat banyak mana)
200gm Santan kelapa
12 ulas Bawang Merah kecil (6 ulas untuk dihiris halus, 6 ulas untuk ditumbuk)
5 ulas Bawang putih (2 ulas untuk dihiris halus, 3 ulas untuk ditumbuk)
1 sudu makan Asam jawa
Secukup rasa Garam
2 batang Daun Kari
1/2 cawan Minyak masak (untuk menumis)
3 batang Bendi (Dipotong 2)
2 biji Tomato (dibelah 4)
3 1/2 cawan Air
Cara-Cara Memasak :
- Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus dicampur dengan 25gm Serbuk Kari Ikan Cap 0 bersama dengan 1 cawan air untuk dijadikan pes. ***saya blend kan je sume bahan ni. =)
- Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih yang telah dihiris tadi bersama dengan halba campur sehingga kekuningan dan naik aroma dengan daun kari.
- Masukkan bancuhan pes Kari Ikan Cap 0 dan tumis dengan menggunakan api sederhana sehingga pecah minyak.
- Masukkan garam dan asam jawa secukup rasa.
- Masukkan santan kelapa dan air (2 cawan). Setelah mendidih, masukkan ikan.
- Sederhanakan api, masukkan bendi dan tomato. Biarkan masak selama lebih kurang 5 minit.
- Sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment
.:: Terima kasih sudi baca. Sila tinggalkan komen anda disini ::.