Friday, April 27, 2012

Kurma Ayam

Ni merupakan masakan feveret saya. Sangat sedap..memang adik beradik pun dah tau...kalu saya masak...x sah kalu tiada kurma ayam. Lagi sedap dimakan bersama sambal belacan. Senang je nak masaknya...tak susah pun...jommm try resepi ni...

Resepi : Kurma Ayam
Resepi Asal : Peket Kurma Ayam&Daging Cap Adabi

Bahan-Bahan 

24gm                    Serbuk kurma ayam&daging Adabi (dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
1 kati                    Ayam
1/2 cawan             Santan pekat
90ml                     Minyak masak
3 cawan                Air
2 biji                     Bawang besar (1 untuk ditumis dan 1 untuk dibelah empat)
4 biji                     Bawang putih
3 biji                     Kentang
1/2 inci                  Halia
Secukup rasa        Garam

Cara-Cara Memasak :
  1. Hiriskan bawang besar, bawang putih, halia dan tumiskan.
  2. Masukkan pes Kurma Ayam&Daging Adabi. Kacau sehingga naik baunya. ***saya blender bahan-bahan ni semua. Bawang besar, bawang putih, halia, Serbuk Kurma Ayam&Daging Adabi dan sedikit air. Blendkan. Kemudian hiris sedikit halia dan tumiskan. Kemudian baru masukkan bahan yang telah diblenderkan tadi.
  3. Masukkan ayam dan sedikit air. Tutup dan biarkan sehingga ayam masak.
  4. Masukkan santan, bawang besar yang dibelah empat dan juga kentang. Masak sehingga kentang empuk.
  5. Campurkan garam secukup rasa.
  6. Sedia untuk hidangan.
***untuk lagi sedap...boleh la tambah cili besar pada masak kurma ni. =)


 

No comments:

Post a Comment

.:: Terima kasih sudi baca. Sila tinggalkan komen anda disini ::.