Resepi : Kurma Ayam
Resepi Asal : Peket Kurma Ayam&Daging Cap Adabi
24gm Serbuk kurma ayam&daging Adabi (dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)
1 kati Ayam
1/2 cawan Santan pekat
90ml Minyak masak
3 cawan Air
2 biji Bawang besar (1 untuk ditumis dan 1 untuk dibelah empat)
4 biji Bawang putih
3 biji Kentang
1/2 inci Halia
Secukup rasa Garam
Cara-Cara Memasak :
- Hiriskan bawang besar, bawang putih, halia dan tumiskan.
- Masukkan pes Kurma Ayam&Daging Adabi. Kacau sehingga naik baunya. ***saya blender bahan-bahan ni semua. Bawang besar, bawang putih, halia, Serbuk Kurma Ayam&Daging Adabi dan sedikit air. Blendkan. Kemudian hiris sedikit halia dan tumiskan. Kemudian baru masukkan bahan yang telah diblenderkan tadi.
- Masukkan ayam dan sedikit air. Tutup dan biarkan sehingga ayam masak.
- Masukkan santan, bawang besar yang dibelah empat dan juga kentang. Masak sehingga kentang empuk.
- Campurkan garam secukup rasa.
- Sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment
.:: Terima kasih sudi baca. Sila tinggalkan komen anda disini ::.