Monday, December 17, 2012

Akaun islamic VS Akaun konvensional

Lama dah tak menjenguk di blog ni..bukan ape...asal nak tulis je...tetibe penyakit M tu datang...sebab kalau boleh, nak tulis tu bia nmpk perfecct sgt la kononye...huhuhu. Sudahnye...habuk pun tarak...

Takpela...x payah perfect2...buat je ape yg dan kan...

Arini mission complete...mission ape tu? Haaa...meh nak cite..arini pegi tuka akaun konvensional kepada akaun islamic...

Perbankan Islam: Setiap aktiviti yang dilakukan, sebagai contoh; membangunkan
produk-produk yang baru, sistem perbankan Islam wajib meneliti persoalan halal
dan haram sesuatu urusniaga yang ingin dilaksanakan.

Perbankan Konvensional: Tidak menilai urusniaga mereka dengan nilaian
kacamata Allah S.W.T. Seolah-olah tidak menyedari bahawa segala urusniaga yang
dilakukan akan dicatat oleh para malaikat Allah S.W.T. sama ada beroleh pahala
atau dosa.

Boleh baca kat sini : Riba dalam bentuk semasa di bank konvensional

Haa...td pg tutup akaun konvensional maybank dan cimb. 2 akaun tersebut bukak kat cawangan melawati. Kalau korang nak tutup akaun CIMB biasa, korang kene pg cawangan korang bukak akaun korang tu. Memula td aku g kaunter utk amik no. Die ckp kene ttp kat cawangan yg aku bukak. Aku x ingat dah bile mase aku bukak akaun cimb ni n kat mane aku bukak. So, aku tanye makcik tu, boleh cek x? Die kate boleh...camne die cek? haaa...korang bg kad atm korang n ic...dgn pantasnye...die cek...n die tunjuk kat aku..yg aku bukak kat cawangan tu jugak...jadi, aku pun dptla 2 no giliran. 1 untuk ttp akaun, 1 utk bukak akaun islamic. Keadaan dlm bank...agak ramai jugak org...seatnye sikit je...orgnye ramai je....huhu~

Sekejap je nak bukak akaun cimb islamic ni...sebabnye..x payah isi borang panjang2...x silap aku memula aku bukak dlu..kene isi borang...skang x perlu semua tu...just bg ic je...segala data da ade...kalu nak bukak akaun baru ni...kene masok rm250...aku da prepare la...skali, die x mintak pon bile da tranfer baki yg x bape nak banyak tu dari akaun biase ke akaun baru...aku pun tanye...x payah masukkan duit ke? die igt aku da masukkan time kat kaunter bukak akaun....hahahaha~ da masukkan pun...aku kuarkan blik duit tu utk ke maybank plak...untuk pengetahuan korang, cimb islamic boleh je menggunakan perkhidmatan cimbclicks...senang...dapat kad baru...kad yg ade tulis cimb islamic...hihihi~

Setel cimb, terus pegi maybank plak memandangkan lokasi maybank dan cimb dekat je...hurm...maybank melawati ni aku x pernah masuk kat dalam tu...skali masuk...terus pg kaunter nak tnye camne nak ttp akaun n bukak akaun islamic....kalu cimb, korang nak ttp akaun korang kene pg cawangan korang bukak....tapi kalau maybank...x perlu...korang bole tutup n bukak islamic akaun kat bank yg korang pg tu...senang kan? tapi maybank melawati ni aku pelik skit...sebab kat bawah tu...mcm opis2 je...huhuhu...seat die pon x silap aku ade 12/15 seat. Bile nombor aku dipanggil, aku pun cite la ape aku nak buat....then aku tanye...kaunter mmg camni ke...ke ade yg lain? die pon ckp la...kalu kaunter utk kua/masuk duit,asb,bil dan lain-lain kat bahagian atas...n kaunter kat bawah ni cume utk bukak akaun je....huhu~ mane nak tau...sebab aku slalu masuk bank yg terus ade kaunter panjangggggg n sume ade kat situ...huhu~

Lebih kurang 2-3 jam jugak la mase yang diambil utk setelkan penukaran dan penutupan 2 akaun bank tadi...lepas da setel semua....fuuuhhhhh....aku rase lega sgt2...nape rase lega? yerla...korang x takut ke dgn RIBA? Riba = Haram = Allah isytihar perang/ibarat berzina ngan ibu bapa. Ada yang islamik, lebih baik kite amik yg islamik kan...

Lupe nak cite...kalu korang nak bukak current akaun maybank tanpa perlu introducer pon boleh....korang daftar online...then pihak maybank akan call korang soh datang cawangan berdekatan...then korang pg just perlu bayar rm500 tanpa introducer....mudah kan? huhuhu~ tu info yg aku dpt daripada staff maybank tu...aku sempat jugak la sembang2...asalnye die soh aku bukak current akaun...tppp....aku x nak...hahaha~ so...bukak saving akaun...wadiah..

Lagi nak cite ape ek? Cukupla kot...nnt aku sharing lagi ek...ponat la menaip ni...hahaha~ (pemalas padahal)

IMPIAN : SAYA NAK TULIS BLOG SETIAP HARI SEKURANGNYA 3 ENTRY SEHARI.

Aminnn. ( ^______^ ) (Senyum penuh makna)